Thursday, November 25, 2010

Tazkirah dari Ustaz LOnce upon a time, Malaikat JibriL berupa seorang lelaki dtg menghadap Rasulullah S.A.W. Para sahabat langsung xkenai pom laki tuh. Nk kater orang area2 situ. Mustahil, nk kater musafir mustahil. Sbb pakaiaan lelaki tuh, bersih, xder kotor2 pom, xder comot2 pom. Haaaa. Dia pom tanyer kat Nabi kiter sumer, saL Islam, Iman, dan Ihsan. Ok. Pas habis jer Rasulullah jawap, Jibril pom balek r kan. Pas tue Rasulullah tnyer r Saidina Umar, “mung kenal x sapo yo tuh??” Umar pom jwp, ‘hnya Allah dan Kamu ja yg tahu wahai rasulullah.. Nabi pun bersabda,“Sesungguhnya dia itu adalah Jibril yang datang kepada kalian untuk mengajarkan agama kalian.” (HR. Muslim). Jd agama kita nieh mencakupi 3 perkara iaitu Islam, Iman, dan Ihsan.

Islam
Ha, korunk taw x aper itu yg dikatakan Islam, haaa. Ook ak smbung balek. Di dalam hadis kat ats td tuh, Rasulullah ditanya tentang Islam beliau menjawab, “Islam itu engkau bersaksi bahwa tidak ada sesembahan (yang haq) selain Allah dan bahwasanya Muhammad adalah utusan Allah, engkau dirikan solat, tunaikan zakat, berpuasa ramadhan dan menunaikan haji ke Baitullah jika engkau mampu untuk menempuh perjalanan ke sana”.  Apa yg kita dapat daripada hadis ini, lahirlah rukun Islam. Iaitu baper perkare sumer??? Haaa. Pandai pom. 5 yer bg yg baru tahu. Mengucap 2 kalimah syahadah, menunaikan solat, berpuase d buLan ramadahn, menunaikan zakat, dan pegi haji bg yg mmpu. Ok sumer tuh korunk dah tawu kan. Malas nk hurai pnjg2…

Iman
Ok kite pg pada iman, saper yg boley bgtaw aka per yg boleyh bg maksud Iman??? Haaa. Ak belanjer korunk singgit! Haa. Ok3. Selanjutnya Nabi ditanya mengenai iman. Beliau bersabda, “Iman itu ialah engkau beriman kepada Allah, para malaikat-Nya, kitab-kitab-Nya, para Rasul-Nya, hari akhir dan engkau beriman terhadap qadha’ dan qadar; yang baik maupun yang buruk”.  Iman nie kita beritiqad dalm hati. Kiter percya betuL bhawa Allah , malaikat, kitab2, rasul , qada’ qadar tue ader. Haaa. So kalu kiter tgk skunk nie bnyk yg xpcyer tuhan tue ader, ateis, haa, gila ka apo. Kita ader bnyk dalil2 utk kill them aLL!! Wa bnyk bengang woo. Bukan tue jerk, asjaran sesat lg stu. Nabi akhir konon!! Cirit. Semoga kita jauh dari tu sumer, na’uzubillah.


Tingkatan Ihsan
Ihsan pulok. Nabi juga ditanya oleh Jibril tentang ihsan. Nabi bersabda, “iaitu engkau beribadah kepada Allah seolah-olah engkau melihat-Nya, maka apabila kamu tidak bisa (beribadah seolah-olah) melihat-Nya, maka sesungguhnya Dia melihatmu”. Maknanya dsini kita berbuat sesuatu tue, mestilah ikhlas kerana ALLAh. Segala apa yg kita lakukan semuanya berbalik kepada Allah. Nk dapt ikhlas bukan senang.. haa. Jd marilah kita bersama2 melakukan semua ibadah kerana Allah! Amin,,,, Allahuakbar!

p/s dilarang membaca sambiL melihat!!

11 comments:

suzie rahman said...

gud luck k

L said...

thx suzie.. =)

akubersamaCahya said...

alhamdulillah~~

L said...

huhu,, naper cik cahaya??

The_Syatila said...

anda di tag http://gadisgulakapas.blogspot.com/2010/11/by-atuk-qamarul.html

L said...

kene tag lg?? adosss. huhuhu. nieh yg aser centa sgt neeeyh kt cik centa neyh.. huhuhu

Fiqah Alias said...

hehee...ehem3...ustaz L...ur back...!! wah3...

Fiqah Alias said...

kih3....(^_^)v

L said...

tdo ??

Fiqah Alias said...

tgh mengigau la nieh....hehehe.......

L said...

oooo.. nga ngigau eeehh, haha