Friday, August 12, 2011

Jangan Marah!

assalamualaikum sumer... haii... aper kabar... huhu aper menda la yang nk dikongsikan harini. haaa. korang nie slalu marah x? haaaa..dapat idea seket. marah nie ada 3 jenis golongan.k. ada orang yang cepat marah tp cepat lega. dia marah4, pastu tiber2 senyap... contohnya. dia baru turun dari tangga masjid cari selipar xdak. dia cakap, 'celaka betol!' yang keluar dulu bukannya astagfirullah ka apa celaka yang keluaq dulu. pastu membe tnye , hg ni pasaipa Man ? kasut ak hilang plak dah! xperla xder rezki!pas tue dia pun jalan2, selamber jek xpakai selipar g kedai kasut beli lain selipar. haaa. nampak x. dia cepat marah dan juga cepat plak lega .. dia marah sbb lwn ckpnya, bantah cakapnya, terguris hatinya, tp dia xjadi simpan. ni jenis yang pertama.

jenis yang kedua plak cepat marah dan bila marah lambat plak dia cool..  bila? xtaw la . bertahun2 .contohnya, 2 orang lelaki bergaduh dari time sekolah lagi.bila dah bertahun2 lamanya, anak kedua2 ni dah besar panjang. tetiber anak2 kedua lelaki nie bercinta! pergh,, nk jek kawen! tp dihalang oleh orang tua. ak xsetuju!bila  tok kadi tnyer, ya tuan hj kenapa ko xsetuju? bapanya dulu sy xsuka. yerla tuan hj xsuka dgn bapanya xkan dengan anaknya pun tuan haji xsuka.seluruh keturunan dia sy xsuka! ni yang no 1 paling teruk nih. cepat marah dan lambat plak nk lega..

marah boleh jd macam2. marah boleh jadi derhaka pada Allah. ad petani yang wat bendang(padi), datang time nak tuai, tiber datang banjir tenggelam habez suma sawah die. dia turun dari tangga umah die lompat sambil pgg golok . kalu berani, turun lawan ngn ak!  dia cabar tuhan.. elok nk tuai hasil dia mai hujan plak!!  nampak boleh jadi murtad tuan2 puan2 dgn sbb marah... bukan tu saja, DGN SBB MARAH boleh bercerai suami dgn isteri, DGN SBB MARAH boleh bergaduh dgn jiran tetange,DGN SBB MARAH boleh gaduh ngn kawan2. haaa. nampak sangat marah nie satu menda yang besaq!

sbb tu sahabat nabi datang jumpa rasulullah nk minx pesan. wahai rasulullah s.a.w, pesan kepada sya 1 pesanan yg ringkas tetapi senang sy wat. nabi pun kata 'la taqdab' jagan kamu marah. sahabat nabi kata,pendek sangat la ya rasulullah., panjang la seket. nabi pun berkata 'la taqdab3x'  jgn marah3x. 3 kali nabi sebut jagn marah.pasaipa nabi kata jgn marah? sbb berapa ramai yang marah dan dia rosak? marah nie daripada syaitan. macam mana kita nk elak daripada marah. kita kenal dulu orang tue. org tua pa yg dia xsuka, jgn kata apa yang dia xsuka. kadang2 kita dah taw dia xsuka kita cakap macam tue, tp kita p kata gak. nie dipangil jolok sarang tebuan. dah taw dah tapi dok galak wat gak.

ada orang yg time marah, dia men cakap xrenti. bila dah lega. baru pk, eh2 salah ka pa yang ak cakap td? sbb tu dalam islam ada 2 jenis pk. 1 pk yg terpuji 1 pk yg terkeji. haaa.pk yg terpuji KALAU sebelum. haaa. sebelum dia wat sesuatu dia pk dulu, kalu ak ckp nie dia marah x?, kalu ak buat ni berdosa x? kalu ak kater nie die teraser x? kalu ak beli nie elok x? ni kalu yg bagos. dia kaji dulu. kalu ak rompak ni ok x? huhu. yg keduanya KALAU selepas, ha yang ni yang terok...kalu la ak xpegi mesjid xhilang lah selipar ak. silap betul. ni KALAU yang dikeji sbb menyalahkan Qada' dan Qadar. kalau macam nie xmawla, ramai yang slalu amek KALAU no 2.. sbb tue yg terbaik ialah berfikir sebelum buat tue adalah yang terbaik !

dan yg terbaik ialah lambat marah, tp bila dia marah  cepat plak coolnyer. haa, orang mcm nie yang kita nk jadi. ada setengah orang kata , nk wat cmna dah tabiat sy g2 cepat marah . nk wat cmna nk wat cmna ? berubah la! menda begini boleh diubah. sifat kita boleh dibentuk. yang xleh nk bentuk dah rupa paras kita, haaa. tp sifat kita nie boleh dibentuk lagi.

bukan sbb pa bapa ramai yang marah tp jd lagi teruk. sbg contohnya, kita pg kedai kopi. oder nasik patayya satu! tgu punya tggu dkat 10minit dah xsampai2.. sedara2 bangun, ketuk meja! hoi, engat orang xdak duit ka! sedara bagun masuk keta, start enjin2 , brom4, reverse2 xtgk belakang, kedabeang. langgaq kereta belakang plak. haaa. sudah kerna 5 ringgit jd macam2. keta sedara rosak, langgaq reta orang plak. dengan sbb hang marah nk kena byaq 5000pulok. xke buruk tabiat marah nie, nmpak x keburukan marah tue. haaa. kan bagos kalu sedara tnya tokey, lambat lagi ker nih? kalu lambat bia sy yg masak. haaa. kan senang. xpayah nk marah2...

alamak, terlebih suda,, sekian situ saja kot ilmu yang mampu sy sampaikan. dan yang bail itu datang dari Allah dan yang buruk itu dari kelemahan dr sy sendiri.. selamat malam. dan selamat berpuasa..

88 comments:

amranaiman said...

ada 3 jenis ye org maarah :D

amranaiman said...

marah sgt tuh.. sabar2.

Mr.Thinker@Ali said...

pendapat yg bernas. suka betul aku baca. tadi aku marah gak. entah lar, aku kan mansusia, lemah, kilaf, dan macam2 lagi. mungkin ini namanya muhasabah diri. terima kasih sbb ingatkan aku tntang bahana amarah ini. suatu pengajaran untuk aku.

oh ya, lain kali baca 'emphasis' dalam blog aku dulu sblm tinggalkan komen. boleh?

maaf dan selamat berpuasa. :)

Asyila Zainuddin said...

tak tau tergolong dlm yg mane.. ngee..

Edy Fee said...

betul....lg susah lau tak dpt kawan marah...
kes petani tu...hurmm mcm tergantung lak citer

L said...

kes petani tue, sy reka , hahaha, nk reka apa yang jadi selepas tiu, tp ternyata marah boleh membawa kita murtad. shinggakan Allah pun kita mencabarnya!

L said...

mr thinker, sori, japgi saya baca yerh.. sori..=)

Acik said...

marah biar bertempat dan kena cepat cool. jgn sampai kemarahan menguasai diri kita! :)

Prince Halilintar said...

rasenya sy marah yg cepat lega kot..

AdiaLuze said...

Salam berbalas ziarah dan perkenalan ..

Hmmm .. Kalau jenis hangin satu badan tu dlm kategori marah gak ker? heh ...

syaitan = API
marah = API
so, MARAH = SYAITAN ..

Hah ! Sapa yg suka marah2 mencarut2 tu baik cepat2 beristighfar yee ^^

Cik Ayu said...

balas kunjungan..

sy susah nk marah, then susah nk cool jugak

schaze zainn said...

balas kunjungan :)

p/s: saya marah senang lega, tp selalu terbayang2 dlm otak. so camne tu?hihi

JunAina said...

tiap2 hari saya marah. bulan posa syaitan kena ikat mana datangnya marah tu?

Afikah Aziz said...

ika punye marah yg ketiga,lmbt marah tp cepat je cool hehe,tu kengkawan pun pelik sbb cepat je sejuk,nak2 lg klu org dh mintak maaf terus ok dan lupe pe yg dh terjadi,harapnye kekal la cmni sampai bile2,tp klu yg jenis kaitkan ng keluarga bile gaduh susah sikit ika nak kawal marah,tp satu tu je la,sbb tu timbul entry kenangan zaman sekolah tu keh3x :P :)

MamaEma said...

marah pun kena ada batasnya

L said...

kalu terbayang-bayang tu perkar bese laaaa. huhu, memori latop boleh la kita padam, tp memori otak susah seket nk padam,, huhu

datangnya dari nafsu kita.. banyk berzikir padanya.. insyallah kita akan diberi jiwa yg sakinah(tenang)

MisS HoNeY said...

asal la xde butang share?nk ja nisa tuju entri nie kat pffcemate nisa..maraah smpai type punya kuat..keyboard tu pown jnuh dok tahan rasahehe

L said...

ngeh3,, kasi la die link post nie. kasi dier bacer.. huhu
~promote~

Asrul "iLham" Sany said...

tak suka marah2....

cik azeya said...

saye seorang yang pemarah. semase saye marah saye akan mencarut sampai saye puas hati. lepas tu baru saye berasa lega. -_-

Bro ahmad said...

suka yang cool dan tak kuat marah..buang sifat marah tu hmmm

L said...

so,, kita berubah la kearah yg lebih baik..=) semoga kita sentiasa mndpt hidayahNya..=)

Far8 budak baik said...

dasyat gile marah kat part nk kawen
depan tok kadi tu..
itu marah ke dendam gak..
aku pun jenis panas baran gak..
sila takut k..
hahahahaha

ikatankasihku said...

kita tak marah2, kita senyum jer... :D :P :)
lalalalala~~~~

Shiffa said...

sy yg cepad marah , cepad cool kod . HAHA :P

fatihah azemi said...

like2 :)

Cik tikah said...

betul2. x baik marah2 :)

nurathirahkaman said...

hahahaha saya tak cepat marahh...cuma dia sahaja...:)

sahromnasrudin said...

bukan senang nak kawal api kemarahan

asamasin said...

cool!like! :D nice n3 :D

LidaRahim said...

akak jenis no. 3 kot (perasan)hehehe.. tapi sekarang ni cepat gak marah2 tapi kat anak2.. ouch sian depa

cemomoi said...

marah sayaaaaang

maszmadi said...

iskiskisk, bulan pose nie harap2 xder sesapa yang marah2 kan..... dan moga berterusa ke bulan2 seterusnya.....

luahfikiran said...

SALAM,
TERIMA KASIH N3 INI. PERASAAN MARAH TU KESUKAAN SYAITAN.

ArELeEz said...

leez kategori yg pertama kot..

sayangibu said...

salam ziarah terima kasih tinggalkan link di blog akak.

selamat berpuasa.

Fadzli Amir said...

Salan kenal...memang marah tu tak elok sesangat...banyak keburukannya...cuma kena marah pada tempatnya dan kerana allah, membuatkan marah tu nampak cantik...

zieyll^bluehazel said...

OOouh , saya pun kuat marah . nak cuba jadi golongan marah yang terakhir tu laa . lambat marah , cepat cool . hehe . bole ke tak ney erk . erm ,, kena cuba . ^^

teha said...

tak bole cpt marah.. xbaek utk kesihatan... hehe

visitme@FaTiN cOrNeR said...

nice on lah...

sy suka part yg langgr belakang keta tu..

KeTaM_BaTu said...

ketam tak marah... ketam senyum. ^^

Khairul Antasha said...

cepat marah..cepat sejuk..hehehe..

Biha Petom said...

entry yg bgus..first time sy singgah sini, hehe..
mintak2 tiap kali rase nk mrh, cpt2 muhasabah diri..sbb mrh bukn bawa pd kbaikan, tapi keburukan pd diri sndri :)

echaRierie said...

sy mrh ikut kes..haha..
kes kecik lps mrh cpt cool..
kes besar lps mrh lmbt cool..
but at the end..sejuk jgkla..

fadh leyanie said...

sy jenis lambat marah,,
cepat cool..
tapi tahap kemarahan seseorg tu ada tahapnya.:P

Hantu Kak Limah said...

suke marah-marah sayang...hehehehehehe

Alang Ridhwan said...

depend jugak la marah2 nih... klu mood ok, x marah, klu mood x ok jd cepat la mrh... :)

alif haris said...

perghh sempoi jalan kaki ayam :)
cpt cool tu mantap hehhe

♥zatty♥ said...

huhuu~
xbaik kan marah2 sbb smpai satu tahap, boleh buat Allah xsuka. astaghfirullahalazim. tq for the knowledge ;)

lilypelangi said...

aku pernah . time jadi faci aku marah budak2 then aku sendiri nanges . apakah ? hahaha

eima said...

wahhh membuka minda aku betui kena bgg laki aku baca nih ... hehehe

♥cmª shIemª♥ said...

uhuhuh..
saye cepat marah dan saye cepat cool..

apepun sabar yg paling penting...=D

L said...

ait.. huhu. ok3.bukan stakat kat laki, bg2 kat sumer orang bacer pun xper..kita kongc ilmu same2..=)

Golden Rose said...

berbalas kunjungan....thanks for following

dhiera said...

bulan2 puasa ni jgn cepat marah2.. hek
masa belajar dulu, lecturer ada cakap ada 2 jenis orang type A dan type B.
orang yg suka marah2 ni jenis type A. risiko dia senang dapat penyakit kronik macam sakit jantung. jadi, jgn marah2~ he..
*ada kena mengena dengan entri ke?*

sergeant keroro said...

sabar itu pengawal amarah.

p/s : apa kata anda pergi komen kat blog orang tentang entri? bukan sekadar copy paste link.

ibarat spam jugak. kan?

sekadar menegur, happy blogging =)

Aisyah Aina said...

suka marah2 jugak..tapi nasib baik cepat lega :D

misz molecule said...

jangan. jangn cepat marah. nanti cepat tua.heheh

byk jenisnye

Saiazuan said...

#LOL

L said...

ok sergeant keroro.. maafkan saya.bukn ape, kdg2 xsempat nk bacer,, kelam kabut. dalam masa nk mnyebarkn ilmu, xtertumpu pulak nk komen mngomen. cuma tahu bace jek... baca 2 baca. cuma kdg2 ta tahu nk komen ape.sbb sy pnh komen tegur sblm2 nie kat sstgh belog, berang tuan belog nyer. tu yg terwujud post marah nie. nk komen , pk dlu, baru komen itu terpuji.. huhu. sori la kalu sy xkomen belog sedara.. insyaallah saya ubh sikap xsuke komen.=)

cunndaa said...

marah biarlah bertempat...
jangan biarkan sifat marah controlkan diri..
nanti akan keluar perkataan yang kurang enak didengar..

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

entri yang bagus nie

jangan biarkan marah mngeusai diri

banyakkan besabar

hehe

:)

Rtp Farra Arisha said...

i'm not the typical of pemarah. but once somebody's doing wrong to me.. perasaaan geram dan marah itu akan datang dgn sendiri.

Syazwan Che Deraman said...

nak maarah pon, kena tegok situasi jgak kan..

fiq. said...

marah saya tak menentu, kadang2 lama, kadang sekejap je boleh hilang lepas berleter,haha

ika said...

=.=" okeep dah insaf...xmarah dah...

ShErA said...

wah.. macam2 jenis marah ada... shera kalau marah suka diamkan sj... nak lepaskan takut plak nanti terlebih... :)

dill said...

saye mmg cube sedaye upaye utk tak marah. kecuali bila keadaan memerlukan saye marah :)

dill.

~~Ticer Wann~~ said...

emm kalau saya marah saya banyak berdiam diri... bahaya tak?

afeb pilah said...

ilmu berguna ni...thx L!

iefa ujang said...

xleh marah2...t cpt tua.aissssssshhhhhhhhhhhhhhhh

Azham Vosovic said...

alamak...sy mmg suka marah2

Qaseh dalia adelia said...

qaseh cepat marah cepat sejuk huhu

Ismi 'Afiqah said...

setuju bebeno ngan entry nih . mekaseh ustaz kongsi2 ilmu . hm . biase la kan lau marah . manusia. x lari kot dari sifat marah. cume bergantung pada individu tu cmne nak control mara dorg.. aku lak jenis cpt mara, cpt sejuk . kire aku ni dlm marah yg pertame la nih...

*haa . ZAKIII . rajin2 la komen blog org... kan da kene tegur da tuu.. hoho.

L said...

ok..
hahaha,.,, tgh rajen2 la nih...

miZz_nizZ said...

byk jnis mrah ni kn..cmne nk ubat marah ni ye.huhu.papeun kne byk bersabo..=)

MIDA MIDOT said...

saya susah nak marah .:) tapi selalu marah tak jadi ;p

ieja amieja said...

cepat marah tp cepat kool daa...

Eyka said...

eyka tak sukee marh..t cept tuaa..tak moo! haha-.-

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip servis motorsikal kupcai scooter

biasalahh kitakan manusia ade perasaan gembira, sedih dan marahhh... sabooorrr ajer lah yerrr

ayie said...

macam-macam marah ada

Fiqah Alias said...

awk..jgnla slalu mrh2..

Aku said...

ok la... aku sayang kamu....

Aula Hayyaturrayyan said...

Salam 16 Ramadhan.

marah? semua org ada hak utk marah...
ana boleh marah, mike boleh marah dan semua org pun boleh marah...

namun,
JANGANLAH DITURUTI TUNTUTAN NAFSU EMOSI KERANA IMPLIKASINYA TIDAK SEPERTI YANG DIIMAGINASI. BAHKAN, KADANG-KADANG NATIJAHNYA LEBIH TERUK DARI YANG REALITI.

jadi, apa2 hal pun byk2kan bersabor ye. tak pun, senyum je... wallahhu a'lam...

L said...

ana nk marah ana marah laaa. hahaha... kalu mike pun nk marah mike marah laaaa. ada hak.. hahaha..
gurawan..~

syasya said...

huhu betol2 setuju....x elok marah2..selamat berpuasa kawan =)

SITI NOORNADIYANA said...

yana kalu marah senyap je. kalau org yg rapat, memang dieorang dah cukup faham & takkan kacau punye. agak-agak tu kategori mana ye? heee.. ^^

soooooour said...

cinta Ilahi..cinta sejati..cinta manusia hanya sementara...