Friday, January 11, 2013

Johar Johar

Assalamualaikum wbt.  Salam jumaat semua!!! Alhamdulillah harini kita diberi kesempatan lagi untuk terus hidup di ataas muka bumi Allah swt. Macam mana harini? dah baca Quran belom? Bagi yg lelaki pegi solat jumaat ke tak tadi? Wanita pulak, dah solat Zohor ke belom? Harap2 kita tidak lupa tanggungjawab kita sebagai seorang hambaNya.

Okeng harini L nak kongsi sedikit cerita mengenai Johar. Johar ni begitu popular di Tanah Arab. Kalau kat Malaysia ni Pak lawak kita panggil Mat Jenin. Kalau kat sana plak diorang gelar Johar . Ada du cerita mengenai Johar . Ok layan :

Cerita 1 :

Sahabat Johar : Assalamualaikum Johar, umur kamu berapa sekarang?
Johar : umur aku baru 45 tahun.

7tahun kemudian ;

Sahabat Johar : Johar, sudah lama kita tidak bertemu. Berapa ya sekarang umur kamu Johar?
Johar : lah, kan saya sudah bagitau dulu. takkan kamu tak ingat.
Sahabat Johar : lah itu kan dah lama aku pun sudah lupa la johar.
Johar : baiklah, umur aku 45 tahun ya sahabatku.
Sahabt Johar : ait? bukan kah dulu kamu bagitau umur kamu 45?
Johar : ia, betul. Orang YANG JUJUR sentiasa pegang dengan kata-katanya .  =)

Cerita 2 :

Johar bertanya sahabtnya antara matahari dan bulan manakah yg lebih penting. Sahabatnya menjawab, sudah tentulah matahari. Johar katakan tidak. Kerana bulan lebih penting. Rasionalnya :

Matahari timbul pada waktu siang, waktu sudah cerah, jadi kita tak perlukan matahari. Tetapi bulan muncul pada waktu malam yg gelap so kita amat memerlukan Bulan...

p/s Sekadar hiburan dihari ini.. =)



33 comments:

ummuaidan said...

Hmmm...lawak betullah johar nie..kalau ade orng yg lurus mcmnya..bagaimana pula jdnya yer..

L said...

pening kepala kita nk melayan. huu

Kakcik Nur said...

Susah juga nak berdebat dengan Johar ni... :)

L said...

kalau silap debat, kita plak yg jadi gile .. he2..

Edy Fee said...

lambatnya loading wallpaper.hehehee....apa bulan2 ni.PAS ke.haha kidding

pena rozie said...

Hehehe.... Memang nak menang die jer

QueeN TerataI said...

hehehe aduyaiii pening gak nk layan si johar ni... ;)

Kesuma Angsana said...

lucu2... tq singgah blog KA ye, dh follow u juga 1207. Hebat betul, meriah dgn follower

L said...

Edy fee- amboi.. haaha. paham kot lain nmpknye.. =)

Queen teratai - aah memang pening ngn johar ni kak. keh3

kesuma - thx akak sudi follow.. =)

Kakzakie said...

Heee.... buat kakak senyum dihari Jumaat L ni tau. Idea kakak nak cerita pada anak kakak nie. Belum pernah dengar sebabnya:)

L said...

hehe.. saja2 berhibur dihari jumaat.. kih3

Qhaifa Nur said...

kiranya muda sentiasa si johar ni he..he..

L said...

itulah. mude selalu. keh2.

Nens Collection said...

x ngaku tua walopon dh tua ye,..adoii..

Suraya Baharun said...

hahahaha...susah gak tu...

Fadilah Aziz said...

Cerdiknya la hai Johar!hihihi..

Ujie said...

^___^ ada betul gak yg psl bulan tu kan..

mama maman aka yana said...

kalu gitu gak.. skrg umur mama 15thn.. nnt jumpa 30thn nnt.. umur ku tetap 15 thn.. sweet.. ^_^

NM03 said...

rasa nak lempang johar






hahahaha

L said...

nens colection- hehe. dia berasa dia muda kak.. hhu

fadzilah- dia cerdik dengan kata-kata

ujie - hehe ape yg akak paham tuh? keh2

L said...

kak yana- hehe.amboi lagi dasyat akak ni.. kalau cm tu kene panggil adik yan la.. haha

nm03 - akak.. hehe kalu jumpe lempang je.. hhaa

Cheq Kaq said...

Hehehehe..terbuke sikit mate yang mengantuk dipetang hari..=)

salam perkenalan..mekasih sudi singgah blog cheqkaq..

Mia Kassim said...

Penat berdebat dgn johar ni....hehe

L said...

Cheq Kaq - hehe. mekasih sudi follow akak.. =)

Mia Kassim.. org gini xleh nk berdebat akak.. haha kasih pning je

Knor said...

ye ok..

sudipVSsenduk said...

loyar buruk betul.... dush dush dush

ummiross said...

Hehhe..nak tergelak kakchah, lawak pasal bulan tu pun best juga, macam kena je dengan musimnya hikhik!

hassy chan said...

kalo gitu umornya sntiasa 45 hahahaha

Tihara said...

awat tak 25..lagi jujur gitu..
boleh tahan jgak lawak dia :)

nea lopah said...

lawak johar ni..Hehehe..Salam perkenalan. sudi2 singgah blog akak.
nabihahsejutarasa.blogspot.com

new hope said...

kah kah kah lawak la kah kah kah

KLIK kenapa anda perlu turun esok

umialya said...

Nak jadi cam johar le, umur tetap maintain biarpn bertahun2

Pn. Sheila@CC said...

johor... johor... apa pun semsama makhluk, layan je la... hehehe