Monday, December 27, 2010

Dapur @ Office

haaari neeeyh ak tataw nk merepek aper ntah. idea tarak masyuk... keh3. tp dalam otak ak sekarang dok pk beza pempuan dulu n pempuan skunk. banyak beze kan. slah satu kan pempuan skunk dh lebih educated dr dulu. bnyk yg dah berjaya. so, ak nk timbulkan kat sini satu kontroversi yg xbaper kontronyer... lol. haaa. dulu, pompuan selalu dikaitkan dgn kitchen kan. tidak lagi skunk. semua dh kurang masa or xdak masa utk berade di dapur kan.. erti kata laen, kurang masa di rumah...




skunk neyh kita boleyh tgk ramai anak2@ remaja2 yg xder arah tuju. sosial mereka dah makin terox. dier punya meningkatnyer same mcm meningkatnya wanita berkerjaya.. ader kaitan ker. kalu dulu2, seorang ibu  ader bnyk maser bersama ank2, so xder la ank2 neyh kuaq lepak2... xtentu arah. berbanding skunk neeyh kan.. ramai anak2 yg dah rosak.. nk dibandingkan yg berjaya. kalu yg berjaya pom entah akhlak nyer berjaya ke tidak. adoss, sedapnyer ak ckap. tp nie la realiti. kita xdapat lari. bape bnyk dah anak luar nikah hasil daripada remaja2 yg hilang arah tuju. sedeh ooo. tgk org melayu kita lebih tepat lagi org Islam jd cmneeyh.. urmmm.
so perlukah perempuan di dapur diwujudkan lagi utk kesejahteraan anak2 kita suatu hari nt???




p/s perkongsian bersma sama, xder kene mengena hidup ngn yg telah mt k. jgn amek ht. juz perkongsian ilmu..=)

74 comments:

ecah said...

betol..skg ni kalau pompuan ckp dia reti masak org lelaki wat muke tercengang and jawab "betul ke reti ni.?"

ceh, bengang jerk..

Masaki Magic Crystall Ball | Bola Terapung

Ain Zulaikha said...

saya rasa benda ni dari dulu sampai sekarang pun kena ada dekat perempuan.. pandai masak.. yang pasal anak luar nikah tak semestinya perempuan yang tak pandai nak ke dapur je yang terjerat dalam kancah ni.. hohohohoho diri sendiri lah kena berubah.. itu saje :)

shida saje said...

kalo kite seimbangkn dua2 lg baik..sorang wanita yg bkerjaya yang pndai mnjga anak2 juga =)
tapi dalam isu rosak akhlak ni xleh dsalahkan pada ibu atau parent kdg2 pgaruh luar,kawan or kjutan budaya juga slh satu faktor yg blh dkaitkn * sama2 kite fkir2 dan renungkn =)
:peace no war:

L said...

ecah>> hahaha. betol tuh ecah.. xramai dh yg reti masak. tp xper. tu bukan faktor utama.. keh3,,,

L said...

ain zulaikaha>> bukan tue la maksud syaer. syer xkater pmpuan yg xkedapur terjerat ke kancah maksiat. mksud syer,, ibu yg kurang maser di rumah,.... buatkan anak2 jd liar... =)

L said...

shida>> betol tuuh,, tp xbnyk yg macm tu kan shida.. hope kita nt.. jger elok2.. amin...

CahayaCintaIlahi said...

pelan2 kott..pompuan yg bekerjaya ni..die .. sbnrnye ade inisiatif cme tak de mase je.. huhu :P

L said...

cahaya>> yer ader inisiatif tp xder mase.. hehehe. semua mcm tu ... hope nt xderla cm 2 kan. keluarga mesti no 1. kerja no 2... kan... hek3

areteacar said...

kenapa bila perempuan x pandai masak jadi persoalan. tapi bila lelaki x pandai jadi imam untuk solat bersama keluarga x dipersoalkan. =)

L said...

eh3,,, bukan maksud disini laaaaah... bukan mksud reti masak xreti masak.. adossssh.. ok pasal laki imam utk solat berkeluaga nt L publishkan hr2 yg len, hr neeyh psal... remaja... yg kian rosak... dek kerana kurg perhatian dr c ibu dan bapa... k? xder kene mengena ngn reti masak or x...

areteacar said...

ngeh3x.... L, cik tikah baca separuh. hahaha... sorry2.. tutup muka. malu . =.="

L said...

tu yg L pelik,, huhu. tp xper... nice bg idea kat L.. nt L buat entry sal Laki pulok kan... hek3... thx yarh.. +)

Ain Zulaikha said...

hahhaha sorry2 salah faham rupanya... sebab still blur2 .. tapi betul lah, myb sebab ni mak n ayah tak bagi saya melepak.. sebab tu saya on9 je memanjang kat rumah ni.. T_T tapi nak keluar rumah jgk.. alhamdulillah harap di jauhkan..

L said...

hek3,,, moga dijauhkan laaah,, aminnn,, hek3, ader hikmah tu parent xbg kuar.. hek3

misSbLurRy said...

bagi zaman skrg....
bukan lg specific pada gurl
tp untuk laki pon da kene ade ilmu kedapuran dalam dada.....

maksud nye both kene amik peranan untuk anak2...
kena pandai manage....kene sporting tapi berbatas,,,yang paling penting..anak dijadikan kawan dan diterapkan rasa hormat...

urm ape aku ngarut nie???

nuR izyan said...

sbenarnya diri ank tu sndiri kan..
x kan ibu x luangkan mase sbbkan die jd cmtu kan..
mcm sy..jarang kuar sume&bgantung juge jenis kwn ape yg kite bkawan..maybe. hehe :)

yana.izzati said...

hurm..agak menarik entri nie..office VS kitchen..dulu VS sekarang..sebenarnya semua masalah keluarga tidak boleh diserahkan hanya kepada seorang perempuan atau ibu sahaja..sebuah keluarga adalah tanggungjawab bersama antara seorang lelaki dan seorang perempuan..maka mereka perlu sefahaman dan bertoleransi untuk mendidik anak-anak mereka menjadi orang yang berguna..seorang perempuan yang hanya duduk di dapur/rumah tidak lagi relevan pada zaman kini..tapi jangan sampai mengabaikan tanggungjawab kepada keluarga..yang penting pemantauan dan perasaan 'belonging' perlu dipupuk..didik anak-anak dengan nilai murni dan perkara yang betul (positif) sejak dari kecil..juga didik dengan ilmu agama yang mendalam serta doakan anak-anak supaya terus berada di jalan yang benar hingga akhir hayat mereka..usah persalahkan sesiapa..kita sebagai ahli keluarga (tidak kira bapa, ibu, abg, kakak atau adik) perlu memainkan peranan masing-masing untuk membentuk sebuah keluarga bahagia...insyaAllah..ini hanyalah pendapat saya sahaja~

L said...

miss blurry>> hek4, ko mepek yg bagosh.. kui3,, mmmg bluurr betol la ko neeyh, keh3,, betol tu cik blurrry... parent kita mungkin mampu. tp yg bakal2 jd parent nt.. mampukah kita... moga2 ya lah. amin..

L said...

izyan>> haaa. betol tuhh. maybe skunk neeyh parent awak dapat bendung.. tp nt.. awk boleh ker bendung ank2 awak pulok nt.. hehehehe.,, semoga yg terbaek utk kita semua...

L said...

yana izati>> thx utk pendapat.. n nice... betol ckp awak. tp ader ke org macm tue skrg... parent2 kita maybe.. tp yg baru jd parent n bakal jd parent nt.. adosss...

ctpayong said...

salam
setiap sesuatu itu ada fitrahnya. yg ubah fitrah yg selalunya timbul masaalah contoh lelaki suka perempuan bkn lelaki. samalah perempuan suka lelaki bukan perempuan. perempuan walau camner pun jiwanya mesti ada suka masak walaupun sikit. bila matahari tukar terbit dari barat....tanda sudah hampir kiamatzzzzzzz.

ikhlas : kak ct

yana.izzati said...

jangan terlalu negatifkan diri..semua orang boleh..yang penting tekad pada diri..awak tanya ada tak orang macam tue skrg?ada..memang wujud..sebab saya lihat contoh dikalangan sahabat dan sanak saudara saya..mungkin mereka masih kecil (sekolah rendah)..tapi saya boleh lihat perbandingan sikap dan budi bahasa mereka dengan kanak-kanak sebaya yang lain..

L said...

ct payong>> ahaks!!! thx akak.. perh.. komen mantop dari akak kiter..

nub said...

laki yang pandai masak laa ni....

Phat said...

fikir2 kan lah ye..hehe..nice bro

L said...

yana>> bukan syer negetiv kan diri.. tp ini kenyataan yana oooi.. dunia dh len macm. dh hampir kiamat dh pom.. remaja kiter makin menjadi... sosial makin menjadi... kita yg berfikir mungkin boleyh. tp mereka yg diluar sana... semua org boleeeyh.. insyaallah boleeeyhhh. tp sedarkah mereka...

L said...

nub>> betol tue, sye ngaku... hek3 syer reti masak air... kui3

L said...

phat>> ahaks!! nice shoot eeerh! yerh fikir2kan n doa2kan..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

jadi...bersiap sediakah anda utk mendidik ank2 korang nanti?

yana.izzati said...

yup..setuju..rilek L..hahhaha..sbnrnya masalah ni isu yang serius..melibatkan individu, masyarakat, pemimpin dan semuanya!!!

p/s : masak air je ke L??maggi x reti??hahhaha .p

nik adila said...

slalu org ckp pempuan kalo blaja tgi2 cner skli pom,dapo tetap tempat dorg.xsemestinye pempuan yg duk dapo jek bleyh didik ank2 kan?:)xsemestinye pempuan yg bekerjaya tu xleyh didik ank2 dorg..,jgn lihat tgggjwb pempuan je lam hal ney.laki pom maenkan peranan penting ape?kalo mk ayah ney juz mewahkan ank2 dorg ngan material semata2.xmustahil ank2 jd cm ank2 remaja yg xtentu arah cam skang kan??mayb yg terbaek seimbangkanlsh dlm bekerjya dan mnjaga ank2:):)

L said...

ladyzuL>> xbersiap sedia lg.. hek3. nk bimbing diri dlu.. diri pom xbaper betoi ag.. huhuhu

L said...

yana izati>> hek2, dah relek dah.. kui3,, adosss malu aiih, kalu nk masak megi kene tgk buku resepi dulu... huhu. tue yg nk cari yg reti masak tuuh.. senang... huhuhulol!

L said...

adila>>betol tuh,, kene seimbgkan... tp raser nyer sngt2 kurang org yg berkerjaya dapat melahirkan ank2 yg berjaya. berjaya dlm kehidupan mungkinlaah, tp berjaya dari segi akhlak amat susah kottt.....

NajaHmaDi said...

kalau perempuan x pandai masak..kena komplem..kalau lelaki tak boleh jadi imam & bimbing keluarga macam mana plak?? bukan isu dapur..isu duduk rumah ker.. isu kerjaya ker.. tp pada saya masing2 perlu sedar tanggungjawab sebagai ibu bapa bukan hanya melahirkan anak...haruslah mendidik...bukan hanya membela...apa pon...contohi la rasulullah...sayidatina khadijah pon dulu usahawan yg berjaya. kita boleh jadikan dia model yg baik untuk diikut..bukan tiru2 artis...org kenamaan ker...pilih role model yg terbaik!!

tsaicoutic tranmorphersys said...

hahahaa...peringatan tuh...pade pmpuan2 sume jgn tersentap yer..kehkeh....

L said...

najahmadi>> perh,, ini yg ditunggu tunggu.. insyallah2... semoga begitu laaaah.. rasulullah adalah model kita!! yerh!

L said...

tsaicoutic>> hek3, amboi dier... huhu

ciknabil-a said...

x jugak.. lau ibu yg bekerja pndai bahagikn masa utk anak2 walaupn drg sibuk, msti anak drg terjaga. bdk2 yg terabai tue yg jd masalah gejala sosial. huhu..

L said...

cik nabila>> keh3.. yerh.. ader la.. tp seket ja kan... =)

fatihah azemi said...

pendapat saye la kan, ibu bekerja atau ibu yang tak bekerja same je..they are all mothers and their tasks is to lead their children to the right path..kalau dorang tau macam mane nak didik anak dengan betul, tak kesah la kerja ke tidak ke, they can still mould their children to be a better person..tapi kalau dorang tatau nak bentuk anak2 dorang, then something not good will happens :)

L said...

tihah>> keh3,,, perh cikgu bi kiter bg pendpat. thx yarhh.. =)

Shaheila Malek said...

anak yg bermasalah mesti sebab mak bapak pun bermasalah time remaja dulu2...

kalau bapak x menegur tu yg anak jadi sosial...

Yatt Cerry Strawbery said...
This comment has been removed by the author.
akubersamaCahya said...

biasa la tu.. tapi menjadi kebiasaan.. perempuan dan dapur..

jgn ingat dah educated tak perlu ke dapur ye..

tentang masalah sosial tu.. sebab pendedahan. pendedahan kepada dunia luar dan jugak teknologi. sekrg bdak 6 tahun pandai men internet kan3..

hehehe.. pape pun! malu la pompuan tak tau masak.

as ibu/mama/mak to be.. kena ada pelajaran, pandai urus rumah tangga.. bijak mendidik anak2.. bukan ke tu satu kelebihan?

L said...

shela malek> ader betol gk tue... ank akn ikut segala aper yg parent buat.. haaa hati2.. hek2

L said...

yatt>> xmepek laaah, betol tuuuh, hek3... tq awww.

L said...

abc>> haaaai, pndai ko bg pendapat. ak suker... hahahaha. anyway, betol tuuh. kecek2 dah pndai gune internet. ak baru tahun neeeyh reti guner internet.. keh3

syafiqah said...

bismillah...

pada saya, ibu dan bapa kene meluangkan masa dengan anak2... dan pastikan masa itu berkualiti... bukan berkumpul satu keluarga, tetapi semua membisu... masa yang diluangkan itu penting supaya anak2 rasa dikasihi dan diambil peduli oleh ibu bapa...

mengenai anak2 remaja zaman sekrang yang terlalu 'liar' itu, kita perlu fikir, kenapa mereka jadi macam tu??? sebab x cukup kasih sayang... tu yang cari kat luar tu... dan salah pilih kawan... so, kite sebagai ibu dan ayah atau bakal bergelar ibu dan ayah perlu mengajar anak2 supaya bijak memilih sejak kecil lagi... contoh... sesetengah ibu bapa x beli tv, x masukkan internet dalam rumah, sebab nak kawal anak2 mereka...tetapi sedarkah mereka bahawa anak2 itu bisa mengenal semua itu di sekolah, bersama dengan rakan, sepupu dan sebagainya... jadi saya katakan, x salah semua itu ada, tetapi ibu bapa kene pantau... katakan tidak kepada sesuatu yang tidak baik untuk mereka dan sertakan sekali dengan alasan yang munasabah yang boleh mereka terima sesuai dengan dengan tahap permikiran mereka... supaya mereka faham... kebanyakkan remaja sekarang memberontak sebab mereka x faham dan mereke merasakan mereka dikongkong...

bab memasak tu, saya rasa kene fair n square la... dua2 kene pandai masak... si isteri san si suami... kenapa??? sebab, nanti bile salah sorang sakit,out station sapa nak masak untuk anak2??? siape yang ade pembantu rumah x mengapala... tapi bagi yang tiada???

bersama kita muhasabah diri...

Wallahu`alam...

syafiqah said...

maaf la... terkomen panjang2...

L said...

syafiqah>> xper syer terima komen uztazah neeyh.. =) tq eeeh utk komen,, betol tuuh..... haaaaa... panjg2 pom xper.. pnjg lagi bagos.. bnyk penjelsan...anyway tq... =)

cik_paan said...

hmm...
jaga anak bukan bermakne perempuan di dapur, or is it an analogy??
mendidik anak, bukan saje keje ibu, tapi keje ayah..skrg ni, perempuan bekerja sebab takut the husband could be rely on...or even, bila bercerai, nanti siapa nak bg makan,bila breadwinner mati, siapa nak bg duit nk mkn...
lelaki skrg ni pun, sush nak betul2 lelaki (read:bertanggungjwb)

kne pandai bhagi tanggungjwb..and speaking abt kehandalan perempuan di dapur, lelaki dh terror ke betulkan paip,betulkn lampu,sebb takkan nak panggil org btulkn yg senang2, byr mahal tu...

cik_paan said...

oh, pembetulan..the husband could not be rely on

L said...

cik paan>> hak3, alohhh,,, aper pulok laki xreti nk betulkan paip.betulkan lampu..betolkan ekon pom ader. betolkan latop pom ader.. tue kat luar tuh,,, ramai yg dok beljar bab2 tuh.... sayer seniri pom reti.. hek3 aper2 rosak,, kontek syer,,,kui3

fatihah azemi said...

@ustaz L: haha..kene start tulis omputeh.da nak bukak da maktab nyeeee ^^

L said...

hahahhaa.. ohhh.. yeker... hek3... jgn pgil g2. malu aaaih.. kui3

misyamissyou said...

hm..bukan sbb dapur jadi masalah sosial...semuanya atas diri sendiri..dua2 pihak slh..bkn perempuan je..parents la kne amik tindakan..xde org lain lg yg boleh nak pukul, nak ajar anak selain mereka..tp jgn la smpai mendera..jadi kes lain pulak kan..

L said...

misyamissyou>> hek3,, betol2,,keh3

fim said...

err susah pulak aku nak komen kat blog ko..asyik2 error jer..

well, kalau orang asyik kecoh sebab perempuan tak reti masak,how bout kalau laki tak reti nak imamkan family??

L said...

lol.. nie lg sorg,,, hek3... im not mean that litle lady.... adosss. reti masak xreti masak, bukan masalahnyer,... its about. the parent which r no time with their kids laaaa... nothing about cooking laaah... beremosi nmpak... keh3, bacer dlu n phmkan. k =)

eiela said...

kalau seimbangkan dua-dua kan lagi bagus. berjaya dalam kerjaya dan mendidik anak-anak. kena pandai bahagikan masa.

Fiqah Alias said...

ermm..?? betol jugak ehh..tp for sure..pe yg fiqah dok perhati2 kan..sikap anak yg dibela oleh mak sendiri mmg berbeza ngn sikap anak yg dibela oleh babysitter..sori ckplaaa..tapi itu realiti..fiqah pon penah dgo khutbah jumaat minggu lepas kt masjid tapah...(perghh..kantoi p smyg jumaat)khatib tu ckp gni.."isteri yg tak bekerja lebih hebat menjaga anak2 brbanding ibu2 yg berkerjaya...insyaallah..anak2 yg diberi perhatian penuh tu akan menjadi seorg 'manusia'..." huu~ lbh kurgla ayt gtu..

errmm...ble pk2 blk kn...mampu ke fiqah jadi seorg ibu yg baik nnt..?? ermm...(~.~)"

sha :) said...

klu L nt nak wife yg berkejaya k or nak yg full time housewife? :)

L said...

eila>> keh2, yerh,, mmg kene pndai seimbgkan masa. tp mampukah.. keh3,,, ader yg boleh, tp sekeceh ja... huhu

L said...
This comment has been removed by the author.
L said...

fiqah>> insyaallah jd ibu kpd 5 org ank yg baik... huhuhu

L said...

sha>> hek3.. nk sha lahh.. boleh ??? huhu

NajwaNadia^.^ said...

bnyk sebab sbnrnye menda2 ni terjadi..tak semestinya org yang dijaga oleh mak bapak tu x lahirkan ank luar nikah.kdg2 ade je.mane tau mak bapak terlepas pandang, kan.and ade jugak yg xdjage oleh mak bapk yg perangainya elok. it depends on how the person mencorakkan diri dia sdn...

L said...

baper ramai yg xdijager mk pak elok?? ramaiker?? kalo ader baper kerat?? ader memg ader... 1 dlm seribu kot... ank yatim yela kot... jrg la awak... mmg xleh nafikan dunia kita cm nieh dah ... xleh nk sedapkan ht kita bhwa kita dlm kondisi yg baik.. kita skunk neeyh dah jatuh tahap jahiliah taw x... urrrm.. mungkin awak xpenah jumper org yg terok2.. tp tue laaa.. sy xkn kater cm neeyh kalu sy xtgk seniri dgn mata kepala sy.. sy ckp based on penglmn... bukan statistik.. =) kalu nk tgk statistik pom... sy aser mmg terok jugak... =) cumer pndgn dr pengalaman.. =)

Fiqah Alias said...

ermmm..stuju sgt laa..abah pon slalu ckp gtu..tp itula yg membuatkan diriku ini kerunsingan nie..demi menjaga anak5..perlu ke berhenti kerja demi masa depan anak5..?? ermm...ish3..dlm dilema btol kan...ish3..risaula..klo budak2 zmn skrg dh mcm nie..xtaula cmne ngn zmn akn dtg ag..

L said...

fiqah>> boleh kott awk.. huhu. amiinn

NajwaNadia^.^ said...

L>> huhu... saye tak kate semua tak teruk. Bukan tak pernah tengok dengan mate sendiri. dah jenuh, muak dah tengok. Berlambak kat supermarket nun. Macam takde bender yg berfaedah je nak buat. Ade jugak kenalan yg berperangai mcm ni, tak boleh nak elak..org kate hidp, kte kne knal semua jenis org, ye tak? barulah kte boleh berhati-hati dengan ape yang mendatang...

L said...

yerh,,, betol tuuh,, hahahaha,,, haaaaa.. hrp kita dpt hdpi dgn kbijksanaan amin..

NajwaNadia^.^ said...

insyaallah...