Sunday, April 1, 2012

Ko Rujuk Mane?

Assalamualaikum w.b.t. Apa habaq semua? harap2 semua sihat la erk. Harini tak kongsi ilmu kot.. haha. mesti orang yg membaca Blog L ni pikir, dari sumber mana L hurai2 kan semua hadis2. L ambil dari kitab Bahrul Mazi. Segalanya terkandung didalam kitab ni, dari A sampai Z.... Dan L berguru dengan seorang Ustaz kelahiran Perak. urm. Apa yg L tulis bersandarkan hadis.. berdasarkan kitab, dan berujukkan dengan seorang guru. Kitab ini mengandungi 22 jilid (11 buah buku) dan kitab ini sudah diterbitkan. Ia mengandungi 8200 permasalahan agama yang berkaitan dengan hal ehwal dunia dan akhirat. hehe. promote pulak kan.. Orang melayu kita jugak yg tulis kitab ni, bangganya... Ok lah itu sajalah kot.. Mulakan hari kita ni dengan hati yg tenang baru semua jadi senang.

19 comments:

Tihara said...

Alhamdulillah,

bagus L kongsi ilmu yg L dapat kpd yg belum mengerti..t.kasih :)

saya cello191 said...

tula...apa2 mende pon,,kita kena ada guru utk ajarkan..

tak boleh blaja sndiri, takut tsalah faham...^^

Noraim said...

alhamdulillah bagus la tu. bila dah aca kongsikan pada yg taktahu :)

naim said...

ramai ustad dari Perak. Adakah salah seorang iaitu USTAZ KAZIM ELIAS AL-HAFIZ?

L said...

yup.. salah seorangye Ustaz Kazim. dan ustaz yg lain2.

Telor Power said...

:)

nice L, kitab2 tu kalau beli berapa harganya?

adan said...

bagus la tu.. kongsi2 ilmu dgn aku yg jahil ni.. teruskan bro..

L said...

telor power- kalau kitab jawi dalam 200... tapi kalau rumi mahal sikit, satu 1 jilid 40 g2.. darab la dgn 22.. huhu.. lebih kurang 880 laar.. kupasan dia pun sedap. bahasa xla lama sgt. lebih kurang tahun 1909.. masih boleh faham sikit2..=)

biela bell said...

bahrul mazi yer..tak perasan pulak kitab nie...penah jugak bukak kitab bahr bahr gitu..tapi lupa blkg nya apa.. =.='

naim said...

owh2. bagus2.. ko ada koleksi kitab Badru Mazi ka?

L said...

huhu, yup ada.. yg jawi punya la.. nk beli yg rumi xmampu lagi.. huhu..

Arra Ahmad said...

mampu beli belum tentu mampu baca dan faham:)

L said...

huhu.. pedas..

MamaEma said...

Alhamdulillah...sama-sama dapat ilmu di sini

missSenget said...

bagusnya..!

alhamdulillah ada orang sudi berkongsi ilmu...

susumanis said...

keep it up, its precious :)

O CIKTEDDY said...

yela..nak bercakap kena ade ilmu kan..hehe

KhaiRin : anies said...

pe pon kena ada guru utk ajarkan...

[sutera kasih] said...

kagum dgn kamu..teruskan berkongsi :)