Thursday, March 29, 2012

Hidayah Bukan Mudah

Assalamualaikum sahabat semua... jawab jgn xjawab.. hiii.. urm.. tak tahu napa hepi sangat harini.. Walaupun Ac milan sekadar seri dgn Barcelona aku tetap berpuas hati. Tapi ini bukan perasaan hepi yg lahir dari jiwa dan sanubari L. Malam smlm. Ada 2 orang budak telah diberi hidayah oleh Allah. Depa 2 ni panggil L,

2 budak :weh tuuuut , boleh tak hg ajar kami mengaji? 
L           : Insyaallah boleh saja. takdak masalah..
2 budak : sebenarnya kami malu, dah besar2 gini tak pandai2 lagi baca Quran. merangkak-rangkak. Kalau boleh kami nk hg tolong ajaq kami dari muqadam sampai la ke atas. Muda2 dulu tanak mengaji.
L           : Sekarang ni pun masih muda lagi. Ada masa lagi, mai sajala bila2.. Insyaallah aku tolong.

Perbualan ni cume bisik2 jer, yerla L faham diorang malu, tapi L bangga dgn diorang yg mungkin tercicir dulu, sekarang berusaha sendiri nk cari ilmu. nk mendekati al-quran. Alhamdulillah.. Tidak macam kita, sudah ada ilmu, tapi tidak ditambahnya. Bagaikan simpan duit xdak dividen dihujung tahun.. haha. Ape2 pun kalau nk ngaja orang, kene la ajar betul2 ye edak. 

"Ya Allah, kau berikanlah hidayah dan taufiq kepada rakan2 kami yang diluar sana, dekatkanlah diri mereka dengan mu kerana kami sudah tiada masa lagi Ya Allah. Ya Allah, kau bimbingknlah hati kami supaya menjadi hati-hati yang cintakan ilmuMU. Ya Allah, Kau Ampunilah dosa-dosa kedua ibu bapa kami, sahabt-sahabat kami yang telah lama meninggalkan kami, dan kau ampunilah dosa2 kami. Sesungguhnya kami hambamu yang lemah lagi hina..." amin.....

30 comments:

Kancil 8349 said...

semoga mereka diberikan hidayah

Aboy93 said...

Amin.. :) Semakin maju dunia , semakin ramai yang merangkak dalam al-quran..

Nazz@Purple said...

bertuah kalau ade kawan mcm L

Telor Power said...

alhumdulillah
terbuka juga mahu mempelajari membaca al-Quran

Assalammualaikum ys ustaz L.

Akue Achik said...

Alhamdulillah.. :)

sy pon sma jgak, dorg mrangkak, sy baru lahir kot.

Kakzakie said...

Setuju benar L. Kakak mengajar mengaji majoriti pada anak-anak tapi ada ibu-ibu yg masih mahu belajar kakak terima walau dalam hati kakak sedih pada mulanya... lama-lama rasa seronok sebab ianya menambah ukhuwah dan mendalamkan ilmu kita dan boleh sesama belajar...

Anum said...

insyaallah

Kakzakie said...

Kakak suka kalau L publish N3 waktu pagi so kakak tak tertinggal...

intan_blur said...

amin..;)
insyaAllah ;)

Arra Ahmad said...

Amin.syukurlah.dalam hidup ni kadang-kadang kejap je insaf..tapi,hidayahNya sentiasa hadir.:)

Niza Romli said...

Alhamdulillah... kena tambah ilmu lagi ni.

Tihara said...

aminn..

Alhamdulillah moga dapat lagi ilmu yang bermanfaat dan diberkati...moga kawan2 yang nak belajar ngaji tu dipermudahkan, dilancarkan dan diterangkan hati mereka...aminn

.........cP~ said...

salam. Orang tua sekarang ramai yang mula ke kelas mengaji. Dulu nak pergi belajar ngaji tak dapat.

QueeN TerataI said...

nak berubah ke arah kebaikan mmg x kira usia.. Alhamdulillah andai mereka nak berubah.. kita bila lg?

L said...

naz- salah ayat tuh, spttnye, utg L dapat kawan cm 2.. Dalam mereka insaf, L pun akan turut terinsaf..

kak zaki- huhu, insyaallah L akan sentiasa post setiap pagi..

betul tu semua, hidayah bukan senang. tapi kita ni?

Cik Rimau said...

bagus la dorg nak belajar balik.. belum terlambat ag utk belajar.. selagi nyawa masih di badan.. :p

ieda said...

syukur ..
even akak sendiri merangkak dlm alquran walau sedar dah boleh baca , tapi tajwid selalu terleka .. huhuh

insyaallah sama2 lah mencari ilmu .. takut bila ingatkan kematian huhu

are_lin@yu said...

Alhamdulillah sejuk perut mak l ngndungkan L..;-)

[sutera kasih] said...

amin ya rabb..sama2 kita berdoa :)

Puan Besar Shag Yahaya said...

Kalau kat KL ada satu tempat tu offer belajar ngaji FREE. Kat Jln Raja Laut. 2 jam seminggu :D

Yatie Awang said...

alhamdulillah...semoga semangat dan keinginan mereka itu berhasil amin

xila riston said...

kwn mcm ni la kita patot kwn dan terus bimbing dia selagi boleh...sama2 improved dan betambah improve

L said...

waa. kat kL ada g2 eh.. huhu.. baguslaaa.

xila- betul3.. kalau kita asik berkawan yg baik jer... yg kurang baik mcm mana.. hihi

dhiera said...

amin~ sekurang-kurangnya, dia terbuka hati untuk belajar~

..::SangRatoo::.. said...

amin..syukur Alhamdulillah :)

aRa ❤ aFiq™ said...

amin...

Ckin Kembaq said...

alhamdulillah...ajar baik2 naa.. ^_^

c'axoera ヅ said...

inshallah :)

original L ;p said...

subhanallah~sungguh mulia dan rendah dirinye ustaz z--- ni ye..mana dtg L?;p ana pon nk talaki dgn ustaz bleh dok?gapo2 pong r janji dpt mnmbh ilmu ini..d mcd simpunk suda le ye..;))

Andrew Development said...

Kalau kat KL ada satu tempat tu offer belajar ngaji FREE. Kat Jln Raja Laut. 2 jam seminggu :D