Tuesday, October 9, 2012

Sentapan Petang

Bila Newton kata 'if an object experiences no net force; the object will either remain at rest if it is at rest, or it will move in a straight line with a constant speed [Newton 2nd Law of Motion]', satu dunia takjub. Termasuk umat Islam.

Bila Allah kata 'Verily, Allah will not change the condition of the people, until they change what is in themselves [Quran 13:11]', kita biasa-biasa je.

Padahal dua-dua ayat ni bagi maksud yg sama. Tapi ayat Allah turun 1400+ tahun yg dulu.
 
p/s time for more research.=)

24 comments:

Aisy Nasiha said...

patutla dikatakan Quran kitab paling agung... pelbagai ilmu yg ada dalamnya..kita je tak tahu gunakannya

Sue-Rya Qistina said...

wow!! nice n3
thanks sharing!
sbb tu AQ amat sesuai digunakan sepanjang zaman :)

Ayuni Khalib said...

Everything in Quran. for all humanity.

new hope said...

salam,

betul^^

KLIK lemah komunikasi, perangai teruk dan minta gaji banyak punca tak dapat kerja

Cikgu Ma said...

mat saleh kaji quran...pastu umat islam plak bangga dgn kajian mereka...knpa Muslim sndiri tak kaji AlQuran?

Tihara said...

nice entry....moga bertambah rajin baca al Quran dan tafsir, insha Allah..byk perkara dah terjawab dalam kitab suci ini, teori big bang, cakerawala, kejadian manusia..Ya Allah betapa kerdilnya diri ku

L said...

cikgu ma- sbb kita ni nk kene suap je keje.. hmm

tiahara- ye akak.. betul tuh. nk kene baca sekali dgn mksudnye.. barula kita paham serba sedikit..=)

Arra Ahmad said...

sbb mereka2 ni tak memahami.mengagumi orang daripada mengagumi Pencipta.

keri ikhwan said...

sebabnya ilmu kita ttg al-quran sgt terbatas, dan kita malas nak mempelajarinya.
kita lebih rela belajar falsafah dan ilmu moden kajian barat, baru boleh maju katanya.
padahal kajian itu sndiri bnyak yg berteraskan al-quran malah

Knor said...

setuju..:)

rajin2 mentafsir..faham isiNya..tentu gerun.

dwaty said...

AL-QURAN sebaik2 rukukan...

thanx L...

ieja amieja said...

kita mudah lupa semuanya dah termaktub dlm AL-QURAN..sebaik2 rujukan..

Rai Ourkizuna said...

pernah juga dengar saintis barat yg kaji alquran..

dear yayah said...

klu la org Islam btol2 memahami dan mengkaji al-Quran, nescaya kita akan jd umat y pling brilliant di dunia skrg ni..

dear yayah said...

klu la org Islam btol2 memahami dan mengkaji al-Quran, nescaya kita akan jd umat y pling brilliant di dunia skrg ni..

ummiross said...

Al Quran satu-satunya lagi mukjizat yang masih tinggal, rugi sungguh orang Islam jika tidak dapat memanfaatkannya.

visitme@FaTiN cOrNeR said...

renung renungkan~~ hehehe..

Run Away said...

nice sharing...;d

Nisa Greennnpanda said...

awk nie mmg suke wat research kn L? hehe..

HiDa said...

Al-Quran dan Hadis dah tersedia tuk kte jadikan rujukan dan panduan..
tq L...

khairul said...

Al Quran rujukan agung

IntaNBerliaN said...

kalau kita baca sekali dgn tafsirannya, mesti buat kita rs lg seronok utk mendalami nya...

Aishah Jahirah said...

bila buat research...terbukti semua mmg dah ada dalam al-Quran..

ieda said...

kita je yg macam x pernah sedar dan selalu abaikan kelebihannya .. sedangkan org luar sentiasa mengkajinya ..